Bonding Nedir
Bonding Nedir?
Diş problemlerine sahip olan bireylerin merak ettikleri tedavilerden biri de bonding uygulamasıdır. Bu uygulama tutturma, yapıştırma anlamına gelen İngilizce bir kelimedir.
Dişlerin estetik bir görünüme kavuşması amaçlı olarak kullanılan tekniklerden biridir. Uygulama sırasında kompozit dolgu malzeme kullanılmaktadır. Bu sayede dişlerde bulunan kusurlar ortadan kaldırılmaktadır. Bu uygulamanın tercih edildiği bireylerde var olan kusurlar porselen kuron kaplama ya da lamine kaplama işlemlerinin gerekmediği küçük kusurlardır.
Hangi Durumlarda Bonging Uygulaması Yapılır?
Dişler arasında ufak çaplı ayrıklıkların olduğu hallerde, dişlerin renginin beyaz olması istendiğinde, dişlerin çapraşık olması halinde ufak çaplı kusurlarda bonding uygulaması diğer uygulamalara göre daha çok tercih edilmektedir.
Bonding Avantajları
Bonding avantajları şu şekildedir:
- Dişlerin kesilmesi işlemine gerek duyulmamaktadır
- Dişlerde ayrıklık sorunu olduğunda diğer tedavilere göre çok hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilmektedir
- Uygulama sonrasında tamamen doğal bir görünüm elde edilmektedir
- Dişlerin boyutu uygulamaya engel teşkil etmemektedir
- Dişlerde meydana gelen küçük çaplı kırıkların ve travmaların hızlı ve pratik bir şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır
- Diğer uygulamalara göre çok daha uygun fiyatlıdır
- Lekelenme problemine karşı dişleri koruyucu özelliktedir
- Sararan dişlerin hızlı bir şekilde beyaz bir görünüme kavuşmasını sağlamaktadır
- Porselen kaplama yaptırmak isteyen bireylere bir nevi prova niteliğinde bir uygulamadır
- Dişlere hiçbir şekilde hasar vermediği için istenildiği kadar uygulanabilen bir uygulamadır
Bonding Nasıl Uygulanır?
Bonding uygulaması yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir. Kişilerin yaşadıkları problem ve beklentilerine göre bu süre farklılık gösterecektir. Uygulama aşamaları şu şekildedir:
- İlk olarak bireyler nasıl bir renk görünümü istediklerine karar verebilirler. Buna göre diş hekimi istenilen renkte malzemenin ayarlanmasını sağlar.
- Diş yüzeyine bonding uygulamasının çok daha rahat bir şekilde yapılabilmesi için dişin pürüzlü hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun için bireye bir yapıştırıcı malzeme uygulaması yapılır.
- Sonrasında kompozit dolgu malzeme dişe yapıştırılır ve üzerine lazer ışınları tutulur. Lazer ışınları sayesinde inanılmaz hızlı bir şekilde yapıştırıcı madde kurumaktadır.
- Sonrasında kişinin beklentilerine ve talebine göre bondingin şekillendirilmesi aşamasına geçilmektedir.
- En son olarak da cilalama yapılır.